Skip to content

Bitcoin kopen met Relai

Proces

Bitcoin kopen bij Relai is snel en eenvoudig en werkt met een SEPA overschrijving.

  1. Download de app.
  2. Kies een bedrag om aan te kopen.
  3. Schrijf geld over via je bank en ontvang bitcoin in je portemonnee.
relai-in-3-stappen

In detail

Hieronder bespreken we de bovenstaande stappen in meer detail.

Download Relai. Relai is beschikbaar voor Android en voor iOS. Open de app en scroll door de boodschappen die getoond worden op het scherm. Accepteer de voorwaarden en kies een PIN die je toegang tot de app zal beveiligen.

Vervolgens doen we een aankoop. Onderaan in de app ga je naar het vierde tabblad (met de twee pijltjes). Voor de eerste aankoop is het verstandig om met een klein bedrag te beginnen om het proces te leren kennen. Selecteer 20 EUR en ga verder naar de volgende stap (druk next).

Geef vervolgens jouw IBAN rekeningnummer (start met BE of NL) op en gebruik verwijzingscode SPAAR (0.5% korting). Controleer nogmaals of je IBAN correct is en ga verder naar de volgende stap (druk next).

Je krijgt de details te zien van jouw aankoop. Doe met je bank een overschrijving naar de rekening van Relai in Zwitserland via SEPA. Vergeet de mededeling/omschrijving niet toe te voegen bij je betaling. Zo kan de betaling makkelijk door Relai verwerkt worden.

Gefeliciteerd! Van zodra Relai jouw SEPA overschrijving ontvangt (1-2 dagen), sturen ze je bitcoin op via het netwerk. De transactie wordt weldra door het netwerk bevestigd (1-5 uur).

sparen-met-relai

Back-up maken van jouw portemonnee

Het is belangrijk om te begrijpen dat je bitcoin niet bewaard worden in de app van Relai. Wat als je jouw toestel verliest? De bitcoin worden beheerd door jouw persoonlijke sleutels van je bitcoin portemonnee. Die sleutels bewaar je niet op je toestel maar op papier. We nemen een back-up van onze portemonnee door onze wachtwoordzin (12 woorden) te noteren met pen en papier.

Relai toont je 12 woorden die dienen als wachtwoordzin voor jouw portemonnee. Dit zijn de sleutels van je kluis. Zolang je de wachtwoordzin veilig houdt, kan niemand het geld uit je wallet stelen. Zonder deze woorden (ook wel [seed] genoemd) krijgt niemand toegang tot het geld in je spaarpotje.

De (unieke) seed vertegenwoordigd een zeer groot, uniek getal. Dit getal wordt gebruikt om sleutels en adressen te genereren. De sleutels en adressen zijn dus ook uniek voor je wallet. De eigenaar hoeft dus enkel de seed te bewaren en kan daarmee altijd opnieuw de adressen en sleutels terugvinden. Het unieke getal wordt omgezet (ge├źncodeerd) naar een wachtwoordzin van 12 of 24 woorden zodat je er makkelijk een back-up van kan nemen. Daarom wordt een seed ook wel een geheugensteun (of mnemmonic) genoemd.

Hoe veilig is mijn seed?

Een seed is een zeer groot getal. Van de seed kunnen sleutels worden afgeleid die vereist zijn om je bitcoin opnieuw te versturen. Je kan dit getal ook zelf genereren: gooi een munt 256 keer op en noteer de uitkomst. Dit is de binaire notatie van een lukrake sleutel die je kan gebruiken in een bitcoin wallet. De ruimte waarbinnen zo'n uniek getal gekozen wordt (2^256 of 10^77) is vergelijkbaar met het aantal zichtbare atomen in ons universum (10^80).