Skip to content
Bitcoin schalen
Photo by Lê Tân / Unsplash

Bitcoin schalen

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is een blockchain geen revolutionaire uitvinding van Satoshi Nakamoto. Een blockchain is eigenlijk gewoon een zeer inefficiënte database. Bitcoin transacties zijn gewoon tekst en die transacties worden overal ter wereld bijgehouden door nodes in hun kopie van de blockchain. Gemiddeld iedere tien minuten vinden miners een nieuwe blok wanneer ze de oplossing van een puzzel vinden. Per blok kan er 1 megabyte aan transacties toegevoegd worden aan de langste ketting. Om uw transactie te laten toevoegen aan die keten moet je dus bieden. Miners zullen voorrang geven aan de hoogste bieders zodat ze meer inkomsten halen uit hun werk en investering

Je hebt het misschien al gemerkt maar een transactie op de basislaag van Bitcoin kan duur zijn. Zeker als snelheid belangrijk is, moet je daar wat voor over hebben. De grootte van de blokken was in het verleden een belangrijk strijdpunt tussen gebruikers van Bitcoin. Sommigen wilden de grootte van de blokken verhogen naar 2 megabyte of 8 megabyte en anderen vonden dit geen goed idee. Het leidde tot een ware "burgeroorlog" die uiteindelijk beslecht werd door de vredevolle afsplitsing van een groep die grotere blokken wilden. Dit werd Bitcoin Cash en de originele Bitcoin ging verder met de oorspronkelijke grootte van 1MB per blok.

Bitcoin Cash bestaat nog altijd maar is grotendeels verdwenen van het toneel. De prijs van Bitcoin Cash zakt verder weg en is vandaag nog 0.015 BTC waard. De conclusie van deze hele episode is volgens mij dat je Bitcoin niet zomaar kan veranderen. Als je niet een overgrote meerderheid van het netwerk overtuigt van uw verandering dan komt die er niet. Dat is maar goed ook. Een netwerk waar ondertussen meer dan 400 miljard euro aan waarde in zit, blijft best resistent aan veranderingen die doorgedrukt worden door enkele partijen in achterkamertjes. Operatoren van nodes beslissen welke software ze draaien en ze hoeven nergens mee akkoord te gaan als ze dat niet willen.

Een meer realistische optie om Bitcoin op te schalen is om te werken in verschillende lagen die verder bouwen op elkaar. Ook het internet werd opgebouwd en geschaald in verschillende lagen van protocollen die op elkaar verderbouwen zoals IP, TCP, HTTP, HTTPs. Met Bitcoin zal dat niet anders zijn. De Bitcoin blockchain kan gebruikt worden door nieuwe protocollen die nieuwe mogelijkheden bieden. Een voorbeeld van zo'n "tweede laag" is het Lightning Netwerk.