Skip to content
Fee's, mempools, miners en blokken
Photo by Mike Hindle / Unsplash

Fee's, mempools, miners en blokken

Waneer je de details van de onbevestigde transactie bekijkt kan je een transactie-ID terugvinden. Dit identificatienummer kan je opzoeken in een block explorer. We gebruiken mempool.space als onze block explorer.

Bovenstaande transactie kan je hier bekijken. Wanneer je vanuit je wallet een transactie verstuurt dan komt dit terecht in een pot met onbevestigde transacties. Dit noemen we de mempool. Op enkele seconden tijd wordt de transactie naar alle uithoeken op de wereld gestuurd. Iedereen die een zogenaamde Bitcoin node draait, ontvangt dit en stuurt het door naar andere nodes. Er is dus niet één mempool maar wel heel veel verschillende mempools.

Sommige van deze nodes zijn tegelijk ook miners. De miners concurreren met elkaar om de oplossing te vinden op een puzzel die hen toelaat om een nieuwe blok te maken. De moeilijkheidsgraad van de puzzel wordt om de 2016 blokken aangepast zodat er gemiddeld iedere 10 minuten een nieuwe blok wordt gevonden. We komen later terug op deze puzzel. De winnaar kiest de transacties met de hoogste fee's en propt de blok vol. De ruimte in zo'n blok is ongeveer 1 megabyte. De winnaar stuurt zijn oplossing naar de rest van het netwerk die de oplossing op hun beurt makkelijk kunnen controleren. Indien de miner een blok stuurde die door de andere leden van het netwerk geaccepteerd wordt, ontvangt hij een bloksubsidie en alle transactiefee's. De wedstrijd start vervolgens opnieuw.

Bovenstaande, onbevestigde transactie ziet er als volgt uit:

unconfirmedtx

We zien dat:

  • de transactie in totaal 215 bytes groot is
  • een vergoeding van 1,4 sats per vByte betaalt aan de miners
  • de fee in totaal 192 sats is (0.00000192 BTC)

Nieuwe blokken zullen eerst transacties kiezen die een hogere fee bieden. Tijdens weekends is het doorgaans wat minder druk op het netwerk en werken de miners hun achterstand weg.

Daarnaast toont de block explorer ook de inputs en de outputs van de transactie. In dit geval is er maar 1 input en 1 output.

De input is mijn adres van Relai:

3E1cSyzCQ8s4j4xJCeCU4qKRh558FuFTqZ

De output is mijn adres van de spaarrekening in Blue Wallet:

bc1qun4eca6h3yrl2ss483frzz8jk6pgrmh2frlfj3

Bitcoin adressen komen in verschillende types. In dit geval is het adrestype van Relai niet gelijk aan het adrestype van onze spaarrekening.

Tot slot, bekijken we nog eens wat er in een blok zit. De blokken worden aangeduid met een blokhoogte. Hier vind je blok 662805.

block

In totaal ontvangt de miner 7,17 BTC aan beloning. Dit bedrag bestaat uit 6,25 BTC bloksubsidie en 0,92 BTC aan fee's. De eerste transactie in iedere blok bevat de coinbase. Deze transactie ontgint de nieuwe bitcoin en stuurt ze naar een adres van de miner. Alle andere transacties zijn van gebruikers die bitcoin willen versturen en daar vaak een hoge fee voor over hebben.

Transactie versnellen

Met Blue Wallet is het mogelijk om een transactie sneller te laten bevestigen. Je stuurt dan een nieuwe transactie met een iets hogere fee. Deze tweede transactie stuurt het geld van je eerste adres (dat nog niet bevestigd is) naar een nieuw adres in jouw wallet. Druk op de transactie die nog In afwachting is en kies voor Bump fee. Selecteer een gepaste transactiekost en kies Creëer. In het volgende scherm druk je op Nu verzenden.

bw-rbf
bw-rbf-fee
bw-rbf-confirm
bw-rbf-show

We kunnen opnieuw controleren op mempool.space hoe de status van onze transactie is.

mempool-rbf

De transactie werd bevestigd in een blok en staat op een nieuw adres waar onze wallet ook de sleutels van beheert. Het eerste adres ontving de bitcoin en stuurde ze onmiddellijk opnieuw uit.

bw-rbf-done

Om volledig te begrijpen hoe het Bitcoin netwerk werkt en hoe transacties exact uitgevoerd worden moet je heel wat informatie opnemen. Laat je zeker niet ontmoedigen indien de informatie in dit deel overweldigend is. Je kan alvast het netwerk op een correcte manier gebruiken.