Skip to content

Hoe werkt een bitcointransactie?

Principes

đź’ˇ
Een bitcoin transactie is tekst die met het netwerk gedeeld wordt
đź’ˇ
De transactie vertelt het netwerk dat de eigenaar van de sleutels de overdracht van bitcoins autoriseert
đź’ˇ
Om een transactie te versturen betaal je een vergoeding aan miners
đź’ˇ
Een transactie is pas bevestigd indien een miner ze toevoegt aan een blok

Stuur bitcoin naar je spaarrekening

Open Blue Wallet en navigeer naar je spaarrekening. Kies Ontvang en druk op het adres dat getoond wordt. Het adres wordt gekopieerd naar het klembord. Een adres ziet er als volgt uit:

bc1qun4eca6h3yrl2ss483frzz8jk6pgrmh2frlfj3

Open de rekening van Relai binnen de Blue Wallet app. Kies vervolgens Verstuur en plak het adres in de voorziene ruimte. We kiezen het bedrag om te versturen. Tik rechtsboven op de drie puntjes en selecteer Gebruik volledige saldo.

bluewallet-send

Kies een notitie om zelf later de oorsprong van het geld te kunnen achterhalen (bvb. 'Van Relai').

Vervolgens kiezen we een fee. De ruimte in blokken is beperkt. Hoe hoger de fee die je betaalt, hoe sneller de miners jouw transactie zullen kiezen om in een afgewerkte blok te plaatsen. Aangezien we naar onze eigen rekening sturen, hebben we geen haast. Druk op het groene vak en kies een lage fee.

bluewallet-send-fee

Druk op Volgende. Je krijg nog een overzicht van de transactie. Kies Nu verzenden om de transactie te versturen naar het netwerk. Je krijgt een bevestiging en kan op Klaar drukken.

bluewallet-send-confirm

Het kan even duren voor je wallet de inkomende transactie herkent. Voorlopig blijft het saldo van je spaarrekening op 0 staan. Wanneer miners de transactie in een blok plaatsen zal het bedrag verhoogd worden. Tot die tijd geeft je wallet enkel de transactie met als kenmerk In afwachting. Even geduld...

bluewallet-send-done

Gefeliciteerd! Je hebt zonet je eerste bitcoin transactie verstuurd. Om te begrijpen wat er nu precies gebeurt met deze transactie moeten we iets dieper ingaan op de verschillende rollen die de leden op het netwerk vervullen.