Skip to content
Begrijp hoe transacties werken
Photo by Steve Johnson / Unsplash

Begrijp hoe transacties werken

Een bitcoin transactie werkt volgens het principe van dubbel-boekhouden. Iedere transactie bevat inputs en outputs. De inputs debiteren een specifiek adres met bitcoin op. Aan de andere kant van de transactie staan outputs die dan weer adressen crediteren met bitcoin. De som van de inputs is niet gelijk aan de som van de outputs. Het verschil is een vergoeding of fee die miners ontvangen.

input waarde output waarde
input 1 0.10 BTC output 1 0.10 BTC
input 2 0.30 BTC output 2 0.20 BTC
output 3 0.08 BTC
totaal 0.40 BTC totaal 0.38 BTC
fee 0.02 BTC

De inputs die in een transactie worden uitgegeven bevatten een handtekening met de geheime sleutels van hun eigenaar. Zo'n digitale handtekening kan door iedereen op het netwerk eenvoudig gecontroleerd worden. De handtekening hoef je niet zelf te maken. Dit doet de software voor jou.

Veel bitcoin transacties zullen wisselgeld bevatten als output. De inputs kunnen namelijk niet gedeeld worden. Wanneer je in de winkel met een biljet van €20 betaalt voor een product van €5 dan krijg je €15 terug. Hetzelfde geldt voor bitcoin transacties. Gebruik je een input van 1 BTC voor een betaling van 0.1 BTC dan gebruik je de volledige input van 1 BTC en stuur je 0.9 BTC terug naar een adres van jezelf (min fee).

input waarde output waarde
input 1 1.0 BTC output 1 0.10 BTC
output 2 0.898 BTC
totaal 1.0 BTC totaal 0.998 BTC
fee 0.002 BTC

Samenvattend, sturen transacties waarde van transactie-inputs naar transactie-outputs. De gebruikte inputs zijn outputs van een vorige transactie en laten zien van waar het geld komt. De transactie-outputs tonen de nieuwe bestemming voor het geld en kunnen eventueel wisselgeld bevatten. De nieuw aangemaakte outputs kunnen vervolgens opnieuw gebruikt worden in een volgende transactie. Outputs die nog niet opnieuw uitgegeven werden noemen we unspent transaction outputs (UTXO's). Het saldo van jouw wallet toont dus de som van UTXO's op adressen waar jij de sleutels van beheert.