Skip to content
Hoe werkt Lightning?
Photo by Johannes Plenio / Unsplash

Hoe werkt Lightning?

Je kan Lightning best vergelijken met een rekening die je aanhoudt in je favoriete café. Jij, een vaste klant, en de barman besluiten om niet telkens af te rekenen met een betaling op de blockchain na iedere bestelling. Jullie klikken beiden een hoeveelheid Bitcoin vast in Lightning. Je behoudt controle over dit geld maar het staat niet meer klaar op de blockchain om uit te geven. Jullie openen een "kanaal" tussen jouw bitcoin en dat van de barman. Na iedere bestelling geven jullie aan elkaar door hoeveel je elkaar nog moet. Na een tijdje besluiten jullie af te rekenen en gaat het geld terug naar de blockchain.

Dit is wellicht iets te simplistisch maar dat is ongeveer hoe het werkt. In de toekomst kan ik hier zeker meer informatie over geven maar voorlopig volstaat dit. Lightning is dus een tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain. Het geld verlaat het systeem niet maar wordt vastgezet voor een tijdje. Vervolgens wissel je informatie uit met elkaar over de huidige "staat" van jullie deel van het geld. Wanneer een partij wil afrekenen dan betaal je de transactiekost en sluit je het kanaal met een simpele transactie. Zo kan je verschillende bestellingen gedaan hebben en slechts 1 transactie op de blockchain nodig hebben.

Betalingen voor koffie zullen niet op de blockchain van Bitcoin kunnen. Het is niet realistisch om 7 miljard mensen hun betalingen te laten doen met de eerste laag. Verschillende andere oplossingen zullen de basislaag gebruiken om "af te rekenen".